Boerenkool salade met noten

boerenkool-salade-2

Terwijl voor Nederlanders boerenkool gewoon bij onze stamppot hoort, is deze Hollandse wintergroente ondertussen een populair superfood aan het worden onder de Hollywood sterren. Kale (je spreekt het uit als ‘keel’) is helemaal hip! Boerenkool is een groente met veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamin A, C en K en het bevat veel calcium en ijzer. Ook zit het vol met antioxidanten en omega 3 vetzuren. Je kunt het gebruiken om in je smoothies te doen, een soep te maken en het wordt zelfs gegeten als chips. Deze keer maakte ik er voor de lunch een salade mee. Heerlijk met noten, gedroogde cranberry’s en geitenkaas.

Voor deze salade gebruikte ik deze ‘Nootmelange naturel (luxe)’, hierin zitten amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, cashewnoten, macademia noten en pistachenoten.

Ook deed ik er wat zonnebloempitten, pijnboompitten en pompoenpitten bij.

En tot slot de gedroogde cranberry’s van ‘Nutsandmore’. Erg lekkere combinatie met boerenkool!

Verder zat er avocado en geitenkaas bij. Als dressing kun je wat honing gebruiken of limoensap met peper naar smaak.

Waarom zijn noten en pitten zo gezond?

Amerikaanse onderzoekers schreven laatst nog dat een handje noten per dag gepaard gaat met een 20 procent lagere kans op sterfte vergeleken met mensen die geen noten eten.
De positieve effecten gaan op voor zowel pinda’s als boomnoten (onder andere amandelen, wal-, hazel-, cashew- en macadamianoten). Noten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. De onderzoekers laten zien dat het regelmatig eten ervan de kans op overlijden sterk verlaagt.

Zonnebloempitten bevatten die diverse vitamines en mineralen, waaronder calcium wat de botten en tanden versterkt. Ook zitten hier veel onverzadigde vetzuren in, deze hebben een positief effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Pijnboompitten bevatten veel ijzer en hebben een extreem hoog eiwitgehalte. Daarnaast bevat het veel essentiële vitaminen zoals vitamine B1, B2, B3, E en beta-caroteen. Door de hoeveelheid ijzer werkt het eten van de pitten preventief tegen tbc en tegen bloedarmoede. Er zit pinoleenzuur in, een stofje dat het gevoel van honger vermindert, waardoor het makkelijker wordt om niet te veel te eten. Datzelfde pinoleenzuur is ook goed tegen hart- en vaatziekten. In Pompoenpitten zitten erg weinig calorieën. Ze zullen je sneller een vol gevoel geven, omdat ze boordevol eiwitten en vezels zitten. Ze bevatten L-Tryptofaan, wat een gunstige invloed heeft op je stemming. En zo kan ik nog wel even doorgaan over deze pitjes…

Mega gezond dus, om noten en pitten als snack te eten of te verwerken in een gerecht! Let er wel op dat je qua noten altijd de ongebrande variant kiest.

De drie verschillende pitten die ik gebruikte zaten in de ‘Pittenmix’, die verkrijgbaar is bij Nutsandmore.nl. Met de code ‘NNM-GRTSVRZNDNG-30′ krijg je 5 euro korting bij besteding vanaf 15,-

boerenkool-salade

liefs,

lauryann_handtekening

Comments are closed.