Gezonde levensstijl #3: Aanpassen van je voeding

IMG_4983

Mijn leven als student en later als ondernemer was soms erg hectisch. De korte deadlines en zenuwslopende projecten kostte veel energie en veroorzaakte stress. De onregelmatige werktijden zorgden er ook voor dat ik onregelmatig en dus slecht at. Het ontbijt bestond vaak uit een koekje bij de koffie, en dan wachten op de lunch. Bij de lunch nam ik dan veel brood, want ik had intussen een flink hongergevoel gecreëerd. Vaak nam ik dan een pak multivitaminen fruitdrank, om voor het gevoel nog gezond bezig te zijn. Met mijn avondeten was niet zo heel veel mis; gevarieerd eten met verse groente en weinig ‘snelle’ maaltijden. Maar omdat ik bijna elke avond laat naar bed ging had ik tegen middernacht wel weer honger en ging ik snacken. In combinatie met zes koppen koffie (inclusief die na het avondeten) en weinig slaap brak alles me nog wel eens op. Weinig energie en slapeloosheid waren het gevolg.

Andere boodschappen
Naast dat ik waarschijnlijk voor iedereen spreek als ik zeg dat je niet met honger naar de winkel moet gaan, moet je niet vergeten om ‘discipline’ bovenaan het boodschappenlijstje toe te voegen. Ik wilde verandering brengen in mijn levensstijl, dus begon ik al bij de supermarkt. Sla om te beginnen alles over waar toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen (e-nummers) in zitten. Houdt de groentela in je koelkast goed gevuld, maar onthoudt ook welke groente je er in hebt zitten en wat je ermee wil koken. Verse producten bederven snel, en dat wil alleen maar zeggen dat er geen slechte stoffen (voor de langere houdbaarheid) aan toegevoegd zijn.

Gezond snacken
Het is lekker om ’s avonds nog wat te snacken. Olijven met knoflook, een notenmix, en groente- of fruitsnacks zijn lekker voor op tafel én gezond. Een stuk chocolade is absoluut niet ongezond, als je een beetje de juiste kiest. Neem pure chocolade met een cacaogehalte van meer dan 70%, en neem natuurlijk niet te veel (maar dit geldt voor vrijwel alles). Ook is het niet heel moeilijk je eigen gezonde snacks te maken, zoals deze rauwe cacao balletjes, of je eigen gezonde pizza!

Eten met smaak, geen smaakstoffen
Eten zonder kunstmatige smaakstoffen is clean, maar geeft je ook de kans om alle ingrediënten echt te proeven. Voorheen vond ik het vrij normaal om overal saus bij te doen. Er ging geen stuk vlees of aardappel bij mij naar binnen zonder deze eerst in een klodder mayonaise of één van de vijftig andere tinten saus gedoopt te hebben. Neem nu de pastasaus uit een zak; hartstikke mediterraans aan de voorkant en boordevol slechte suikers als je verder leest. We zijn als consument gewend geraakt aan deze suikers. Door bij mezelf die gewenning er uit te halen, heb ik die suikers in ieder geval niet meer nodig. Ik maak pastasaus van (suikervrije) tomatenpuree, olijfolie en kruiden zoals oregano en basilicum. Uitsluitend koken met pure onbewerkte producten en potjes kruiden leer je veel over smaak!

Garnalen Kokos Curry met…
Garnalen Kokos Curry

Van cola naar water
Voorheen dronk ik nog vaak cola en andere frisdranken. Zelfs bij het eten. Vanzelf besloot ik om daarmee wat te matigen, en ging ik over naar de fruitpakken (zogenaamd boordevol vitaminen). Maar ik werd flink misleid door de mooie verpakkingen. Als je de labels goed leest zit ook hier veel suiker in, en maar weinig voedingsstoffen. Ik stond even stil bij het idee waarom ik eigenlijk perse iets zoets moest drinken? Ook hierbij merkte ik dat het vooral een gewenning was. Nu neem ik meestal gewoon water of ranja. Veel goedkoper en gezonder.

Sport en voeding
Zoals je eerder kon lezen ben ik fanatieker gaan sporten. Bij fitness is het belangrijk om daarbij de juiste dingen te blijven eten en drinken. Na het sporten drink ik een eiwitshake, en soms een smoothie waar ik dan weer eiwitpoeder bij doe. Dit is vooral voor de spieropbouw. Omdat ik qua voeding niet altijd aan genoeg koolhydraten kom, eet ik daarnaast sportrepen. Meestal doe ik dit op de dagen dat ik sport, omdat ik het dan harder nodig heb. Wat ik de laatste tijd steeds vaker doe, is leftovers van de vorige dag meenemen naar het werk. Dit laatste doorbreekt mijn gewoonte om brood te eten, en het is efficiënter dan die extra portie (wat vaak voorkomt!) in de prullebak te zien verdwijnen.

> Tips om te besparen op voedsel

Sportieve groetjes,

Cody

Comments are closed.