Gezonde levensstijl #2: je hebt de keus

IMG_6173

Het jaar 2013 begon uitstekend. Een aantal dingen kon ik met een zege afsluiten (mijn lang maar levendig studieleven in Breda) en daarmee begon ik ook aan iets nieuws. Het werkleven zou beginnen. “Nooit meer naar school.” Maar ook de verhuizing van Breda naar mijn vertrouwde boerendorpje. Carnaval was voor mij meteen de gelegenheid om het behalen van mijn diploma te vieren. Om het nog mooier te maken, ik leerde ook mijn vriendin kennen: mijn inspiratiebron om gezonder te leven.

Huisgenoten, vrienden en partners passen zich vaak aan elkaar aan. Mijn vriendin en ik waren redelijk verschillend qua lifestyle toen we elkaar leerde kennen. Zij komt uit een familie van topsporters, en had zelf ook enorm veel talent in het wielrennen. En hoewel ik uit een gezin kom waar sport wel degelijk een belangrijk onderdeel is, werd ons ook bijgebracht dat we ondertussen niet moesten vergeten te genieten van een biertje, zo nu en dan. Maar ook waren veel dingen voor mij redelijk vanzelfsprekend geworden. Magnetronmaaltijden, cola, chips, snacks en fastfood. Ik kwam toch niet veel aan, dus waarom zou ik op mijn voeding moeten letten? Daarbij sportte ik gemiddeld twee keer in de week, dus dat zat wel goed. Dacht ik.

Voeding als medicijn
Mijn vriendin is slachtoffer van het laatste stadium van de ziekte van Lyme. En hoewel dit voor de meeste mensen ondertussen geen onbekende term is, weet je eigenlijk pas wat het echt met je kan doen wanneer je het zelf hebt of wanneer je te maken hebt met iemand die het heeft. Ik heb geleerd hoe iemand de afgelopen jaren gevochten heeft voor een remedie waarmee ze haar leven weer op de rails kan krijgen. Niet alleen met behulp van medicijnen, maar ook door bewust om te gaan met eten. Voor iemand die ziek is, is dit een keuze vanwege de gezondheid, een manier om weer beter te worden. Er wordt voortdurend gekeken naar manieren om gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, en zoveel mogelijk gifstoffen buiten te laten. Voor mij als gezond persoon, was dit echt een wake-up call. Waarom zou ik mijn lichaam dan wel verwaarlozen met deze gifstoffen? Ik maakte de keus om het ook anders aan te pakken.

Misleiding in de supermarkt
Samen boodschappen doen was gezellig, maar soms ook frustrerend. Vanaf het begin wees ze me al op de gevaren van misleidende supermarktproducten. Ik vond het moeilijk te geloven dat al die fruitdranken met blinkende aardbeien op de verpakking eigenlijk helemaal niet zo goed voor je zijn. En al die jaren dat ik mijn dag zo gezond begon met een pak melk met smaakje (lees suikers). Je zou denken, wat is dan nog wel goed voor je? Nou, heel veel! Neem nu de groenteafdeling. Groente wordt vaak gezien als iets wat bij de vlees en aardappelen ligt, maar het dient nog voor zoveel andere gerechten. We zitten bijvoorbeeld geregeld met tortillachips en zelfgemaakte guacamole (avocado, sjalot, rode peper, tomaat en limoensap) op de bank. Eigenlijk gaat het er niet eens om dat je de supermarkt doorloopt en alle producten controleert, maar om juist bewust op zoek te gaan naar producten die je nodig hebt.

Je hebt de keus!
Bewust eten is bewust leven. Het is geen keuze om minder te eten of een bepaald dieet te volgen, maar om anders te eten en daar een gewoonte van te maken. Voor mij was de keuze om gezonder te leven al snel gemaakt, omdat ik tenminste die keuze heb. Ook werd het makkelijker gemaakt door mijn vriendin. Ik wil vooral nog benadrukken dat wanneer je deze keus maakt, je er zelf 100% achter moet staan. Doe het voor jezelf en niet voor de ander of om mee te gaan in een bepaalde hype. Ik zie voeding als een primaire must voor je lichaam, maar vind het ook heel leuk om bewust bezig te zijn met eten. Om te kunnen koken met pure en mooie ingrediënten. Om regelmatiger te sporten en je lichaam er op vooruit zien te gaan. Natuurlijk vergeet ik niet te genieten van een biertje met vrienden en zo nu en dan een “cheatmeal” zoals pizza en friet. Maar genieten kan ook samengaan met hele gezonde dingen, weet ik nu uit eigen ervaring.

Heb jij ook iemand in je omgeving die je inspireert? Iemand die je heeft laten inzien dat je misschien eens kritisch moet kijken naar wat je in je lichaam stopt?

In mijn volgende blog wil ik dieper in gaan op producten die ik gebruik en laten zien dat gezond eten zeker niet saai of ingewikkeld hoeft te zijn. Ook zal ik meer vertellen hoe dit ook weer in zijn voordeel werkt in combinatie met sporten.

Sportieve groet,

Cody

3 Comments

 • maart 11, 2014

  Styling Note

  Goed stuk en tof natuurlijk dat jij, Cody, ook een stukje schrijft!

 • maart 14, 2014

  Cody

  Lees ook dit artikel eens, met ontzettend goede en haalbare tips:

  http://www.prorun.nl/gezondheid/etenendrinken/word-een-vetverbrandingsmachine-

  Esther Vliege – 14 maart 2014
  Interview Ralph Moorman, de Hormoonfactor

 • maart 15, 2014

  Suzanne

  Super stuk Cody. En Laury wat goed dat jij je vriend zo hebt kunnen inspireren.
  Ik kijk uit naar de volgende blog.

  Liefs,

  Suzanne