Even voorstellen
Cody zal de komende tijd gaan schrijven over zijn fitness-avontuur en gezonde levensstijl. Hiermee hoopt hij mensen te inspireren die ook graag hun levensstijl aan willen passen, maar niet weten waar te beginnen. Waar geregeld sporten en veel gezonder eten soms een hele opgave lijkt, om te zetten in iets wat wel degelijk haalbaar is. Zelfs in een druk en stressvol bestaan. Cody schrijft onder andere over zijn andere manier van leven, door al het denken om te zetten in doen. Zo treedt hij tijdens het schrijven van zijn blogs niet op als expert of deskundige, maar juist als iemand die zelf ervaring opdoet en dit graag met jullie deelt.
Je moet willen doen!
We zien de zon weer schijnen, en weten dat de zomer zo weer aan de deur staat. Met vrienden of je vriendin heb je een reis geboekt naar een of ander zonnig oord. Maar ieder jaar baal je. Ieder jaar word je geconfronteerd met de breed gezette, vaak met tattoos volgetekende spierbundels die trots over het strand paraderen. En dan denk je maar aan één ding: ‘Had ik ook maar de discipline om te trainen’.
Zomer 2013 was voor mij ook een beetje zo; ik kreeg de drive om meer te bewegen. Sport was voor mij altijd conditietraining: hardlopen, voetballen en fietsen. Ik kwam nooit een gram aan. Wat ik eigenlijk wilde was een beetje breder worden. Maar van een paar keer per week een immens onhandige halter liften, en dan weer twee weken niet, gaan spieren niet groeien. Daar was ik inmiddels ook wel achter. Ik meldde me dus weer aan bij de sportschool en sprong als een kip zonder kop weer op de loopband. Waarom? Omdat dat is wat ik kan en waar ik me veilig bij voelde, lopen. Maar ik was daar om spieren te kweken, dus wat deed ik op de loopband? Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het gewoon niet wist. Waar begin je? Hoe lang train je? Hoe vaak? En misschien wel het belangrijkste: wat moet ik veranderen? En wil ik dat wel?
Mijn grootste inspiratiebron (hierover later meer) kwam met het idee om gebruik te maken van een oeroude maar oh zo simpele techniek: praten. Praten met mensen over wat je aan het doen bent.
“Heb je een personal trainer om advies gevraagd?” Nee natuurlijk niet, want ik ben bang dat hij me wil laten nadenken over het hebben van een doel en over streven. Toch ging ik met dit advies de tweede keer de sportschool in. Van te voren had ik telefonisch een afspraak gemaakt, en zo leerde ik eerst simpelweg alle apparaten kennen. De trainer vroeg me wel wat ik graag wilde bereiken, maar nadat ik met moeite kon uitspreken dat ik graag wat breder wilde worden, keek hij me aan met de blik: “haha, nog zo één.”
Ik leerde uiteindelijk dat ik overal zo’n beetje drie sets van 15 moest pakken met rustpauzes van 30 seconden. Niets wat je niet zou kunnen Googlen, maar het was een begin. Veel later besefte ik me dat het helemaal niet gaat over wat je allemaal met die apparaten kunt doen, maar dat je veel meer bezig moet zijn met wat voor jou en je lichaam fijn is. Het liefst schrijf ik nog uren door, maar ik zou graag deze blog willen afsluiten met persoonlijke tips, die ik graag had willen horen toen ik begon met sporten:
1. Vergelijk jezelf nooit met anderen
Kijk vooral naar wat jij zelf aan kan, en waar je zelf plezier in hebt. Of het nu krachttraining, conditietraining of contactsport is. Stel realistisch haalbare doelen voor jouw lichaam op. Begin zo licht en klein mogelijk wat betreft gewichtheffen, en ben ook met de kleine vooruitgangen trots.
2. Stop met roken en slecht eten
Ik ben gestopt met roken zodra ik weer ging sporten, kort en simpelweg: fantastisch! Ook mijn eetpatroon heb ik ‘drastisch’ veranderd. Niet dat ik iedere dag ongezond at, maar omdat ik nu veel bewuster op ben gaan letten op wat ik eet. Gebruik voeding niet alleen omdat je moet eten maar bekijk het als het meest essentiële onderdeel tijdens het bereiken van je doelen.
3. Durf te vragen
Vraag anderen op de sportschool om advies: personal trainers, maar ook andere leden. Je zult je verbazen hoeveel mensen je willen en kunnen helpen. Vermijd je apparaten omdat ze bijna nooit worden gebruikt, of omdat je ze gewoon niet kent? Probeer deze juist uit, vraag aan anderen waar ze voor dienen. Misschien is dit voor jou juist een hele fijne oefening.
4. Stel je open voor kennis
Je hoeft niet alles te weten, maar volg een aantal sportliefhebbers in jouw categorie op Instagram en Twitter. De perfecte manier om inspiratie op te doen! Je krijgt dagelijks gouden tips waar je eigenlijk niets voor hoeft te doen.
5. Militaire oefeningen
Het klinkt hard, en zwaar, maar vermijd eens even alle apparaten tijdens een training. Gebruik even niets anders dan alleen de grond om je op te drukken, een stang om je op te trekken of een bankje om buikspieroefeningen te doen. Het is een perfecte manier om je warm te draaien, en je traint ook nog eens veel spieren tegelijk.
Mijn tips komen niet uit een boek, van internet of zijn gequoteerd van professionele trainers, maar komen puur vanuit mezelf. Ik ben allesbehalve een expert op het gebied van sport en voeding. Ik ben een enthousiasteling die heeft meegemaakt dat het wel degelijk kan. Goed zorgen voor je lichaam is belangrijk maar vooral leuk. Ik heb enkel de hoop dat mijn blogs over hoe ik mijn levensstijl heb veranderd je zal inspireren om hetzelfde te doen, maar dan op jouw manier.
Volgende week nog meer tips en zal ik ook vertellen over mijn inspiratiebron, en waarom dit een belangrijke invloed is geweest op mijn manier van leven.
Sportieve groet,
Sanne
Leuk Cody om jou verhaal te lezen! Leuke tips en die militaire oefeningen zijn zo waar. Gewoon met ‘simpele’ oefeningen en je eigen lichaamsgewicht kan je zo veel! Leuke aanvulling
Eline Kemp
Super leuk om te lezen, mega herkenbaar. Trainse!