Helemaal zen met Zen.nl

IMG_6076

Een paar weken geleden volgde ik mijn eerste yogales maar omdat dit nu fysiek niet mogelijk is, wilde ik kennismaken met meditatie. En wat zou het geweldig zijn om te leren hoe ik mij beter kan ontspannen en beter om kan gaan met wat er nu allemaal gebeurt in mijn leven, dit een plekje te kunnen geven en meer rust in mijn hoofd te krijgen. Dit leer je natuurlijk niet allemaal in een les, hier kun je een introductiecursus voor volgen bij Zen. 

Zen.nl is een samenwerkings verband van een aantal zencentra in Nederland en staat onder leiding van zenmeester Rients Ritskes, één van de pioniers op het gebied van Zen in Nederland en auteur van zeven praktische boeken over zen. Zen is een meditatietechniek, die als training in menig opzicht te vergelijken is met mentale fitness. Direct merkbare resultaten zijn veelal een betere concentratie, beter slapen, meer energie, goed kunnen ontspannen en creatiever zijn. Dit alles leidt tot verdieping en beter functioneren in werk en privé. In elk van de 33 vestigingen van Zen.nl worden meditatiecursussen gegeven voor beginners en gevorderden. In de introductie cursus wordt Leer Denken wat je wil Denken gebruikt als basisboek voor de zentraining.

Dit is te lezen op de website van Zen.nl. Afgelopen weekend maakte ik zelf kennis met de meditatie van Zen.nl en wat ik ervan vond lees je hier!

IMG_6085IMG_6084
IMG_6086IMG_6081

Wat is Zen?

Zen betekent letterlijk concentratie. Het is een Japans woord dat afgeleid is van het Chinese woord ‘chan’. In Europa en Amerika spreken we over zen en veel minder over chan. Dat komt doordat het vooral Japanse zenmeesters zijn geweest, die naar het Westen kwamen om ons in zen te onderwijzen.

Eén van de Japanse zenmeesters is Hirata Roshi, abt van het beroemde zenklooster Tenryu-ji in Kyoto. Hij bezocht Europa vele malen en onderwees velen over de eeuwenoude zentradities. Ook stelde hij zijn klooster open voor enkele toegewijde studenten uit het westen. Vier van deze studenten werden door hem persoonlijk opgeleid tot zenleraar. Eén van hen is Rients Ritskes (oprichter van Zen.nl/Zentrum), die van hem de kloosternaam Ran-zen kreeg. Ran-zen betekent Nederlandse Zen

Meditatie

De zentraditie heeft veel facetten en meditatie is daarvan ongetwijfeld de bekendste en meest wezenlijke. De andere zentradities spruiten eigenlijk voort uit deze geestelijke oefening. Het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de typische zentuinen is een tweede zentraditie die de laatste jaren aan populariteit wint.

Mensen in het westen waarderen de beoefening van zenmeditatie vooral vanwege de rustgevende uitwerking die het op ons heeft. Wie regelmatig mediteert weet dat men er onder andere beter door slaapt, minder gestresst door raakt en er zich beter door kan concentreren. Het is duidelijk aangetoond dat wie mediteert zich geestelijk en lichamelijk beter voelt. Dit komt doordat ontspanning en balans een gunstige invloed hebben op onze algehele gezondheid.

Bron: Zen.nl

IMG_6078IMG_6079

Mijn ervaring met Zen.nl

Bovenstaand is wat wij ook meekregen van de Zen docente. Op een hele aangename, rustige manier vertelde ze waar Zen vandaan kwam en wat het kan doen met je. We waren met een redelijk grote groep op deze proefles afgekomen, waar de meditatiekussens al voor ons klaar lagen. Er hing een hele fijne sfeer en ook het gebouw straalt rust uit en er was een fijne energie, die ik al meteen voelde toen ik binnen kwam. Na een korte intro en het voorstellen aan elkaar, legde de docente uit hoe we het best konden gaan zitten. Dit kan op verschillende manieren, hoe je het zelf het prettigst vind. Als je niet prettig zit op een kussentje, kun je zelfs op een krukje mediteren. Daarna begonnen we met een meditatie oefening van 10 minuten. Deze hield in dat elke keer wanneer je uitademt, je ook moet tellen. Tot 10. De kunst is om in dit ritme te blijven en je niet af te laten leiden! Mijn eerste gedachte was: ”Hoe ga ik dit in godsnaam 10 minuten volhouden?” Maar eigenlijk vloog de tijd voorbij.

IMG_6074

Ook moet ik zeggen dat ik had verwacht dat het veel moeilijker zou zijn om me alleen met het tellen bezig te houden. Maar ik ben de tel niet kwijtgeraakt! Soms merk je wel dat je gedachtes krijgt en de kunst is om dan gewoon door te blijven tellen bij elke uitademing.  Dit werkte ontzettend ontspannend. En wetende dat er gelijkgestemden op dat moment in dezelfde ruimte met hetzelfde bezig zijn, was ook een erg fijne gedachte en dat maakte de stilte zeer prettig. Ik moet zeggen dat ik heel blij ben dat ik deze oefening heb geleerd en hem nu zelf vaker toe zal passen. Wat ik ook erg bijzonder vond, is dat we leerden met halfopen ogen te mediteren. Ik dacht namelijk altijd dat je mediteren met je ogen dicht deed en dat je vaak in slaap valt. Maar ik heb dan ook niet zo veel ervaring met meditatie en begreep later dat dit dan juist ook is bedoeld om niet in slaap te kunnen vallen ;) We sloten de les af met een kopje thee, wat een fijne traditie is bij Zen. Mijn ervaring bij Zen.nl was bijzonder en is dan ook voor herhaling vatbaar!

IMG_6070IMG_6088

Wil je meer info of ben je benieuwd naar een vestiging bij jou in de buurt? Kijk dan op de site van Zen.nl Kijk ook eens dit filmpje met uitleg van Rients Ritskes zelf, die uitlegt wat Zen is. Op het Youtube kanaal zijn nog meer inspirerende filmpjes te vinden en check ook eens de agenda om te zien wat voor (gratis) lessen er bij jou in de buurt zijn!

 

liefs,
lauryann_handtekening

2 Comments

 • januari 28, 2014

  Linda

  Hoi Laury-Ann,

  Ik ben laatst ook begonnen met meditatie oefeningen. Waar ik er eerst maar een zweverig beeld bij had, vind ik het nu toch wel erg fijn om tot rust te komen eigenlijk! Wel moet ik mezelf nog een schop onder mijn kont geven om het thuis toe te passen, dat komt er helaas nog net iets te weinig van..

  Succes en veel plezier ermee :)

  Groetjes, Linda

 • Laury-Ann
  januari 28, 2014

  Laury-Ann

  hi Linda, bedankt voor je reactie! :-) Ik had er zelf inderdaad ook altijd een erg zweverig beeld bij. Dat is nu ook wel anders.. Begrijp ook wat je bedoelt met jezelf een schop onder je kont geven. Je moet er wel echt goed de tijd voor ‘vrijmaken’ , ik hoop dat het me de komende tijd gaat lukken! Jij ook veel succes! :D