DIY: een gezonde pizza(bodem) maken

pizza1

Pizza! Een van de lekkere fast food gerechten die je waarschijnlijk links laat liggen als je op je gewicht of gezondheid gaat letten of als je bijvoorbeeld coeliakie of een glutenintolerantie hebt. Sinds ik glutenvrij eet, eet ik dus ook nog zelden pizza en toen ik laatst zelf mijn eigen pizzadeeg probeerde te maken bleek dat niet heel makkelijk te zijn. Ik zocht dus al een tijdje naar een goed recept, tot nu toe lukte het me nog niet om deze zelf te maken. Vaak omdat het glutenvrije deeg toch erg plakkerig wordt, of omdat ik het gewoon niet lekker genoeg vond.

Kant en klare glutenvrije mixen en/of pizzabodems zijn ook niet echt aan mij besteed, omdat daar vaak weer veel suikers en andere chemische toevoegingen in verwerkt zitten die ik niet in mijn lijf wil hebben. Niet altijd handig, dat glutenvrije koken;) Maar het maakt je wel creatiever. Zo kwam ik van de week een receptje tegen op de site van Detox Coach Jacqueline. Hierin werd geitenkaas en amandelmeel gebruikt voor de pizzabodem. Dit wilde ik dus wel eens uitproberen! Deze pizza is dus op basis van dit recept en is dus ook nog eens helemaal detox-proof! Super healthy dus. En gluten en lactosevrij!  Maar ook lekker? Ik testte het uit en ik kan je vertellen dat ik heel blij ben dat ik dit recept tegenkwam :D Yummmm!

Voor de pizzabodem heb je nodig (voor 1 persoon):
100 gram amandelmeel
50 gram geitenkaas
4 eieren
1 tl oregano
snufje zout

Verwarm de oven alvast voor op 180°C. Meng alle ingrediënten goed, ik deed dit met een staafmixer. Giet mengsel dan in een ronde (silliconen) bakvorm (smeer dit van te voren even in met bv wat kokosvet) en laat het 20 minuten bakken in de oven.
Laat het daarna even afkoelen en probeer de bodem om te draaien zodat je hem kunt beleggen. Doe hem daarna weer voor 10-15 minuten terug in de oven. 

Nodig voor de pizzasaus:
Rode ui
Knoflook
1 tl Oregano
50 gram tomatenpuree
Groentes naar keus (ik gebruikte champignons, paprika, geitenkaas, tonijn en rucola)
Zout en peper

Snijd de ui en de knoflook fijn. Fruit dit in kokosolie of olijfolie, voeg er 1 theelepel oregano of een andere (verse) kruid aan toe. Voeg hier 50 gram tomatenpuree aan toe met eventueel een klein beetje zout en peper. Deze saus verdeel je over de pizzabodem en deze beleg je met bijvoorbeeld paprika, champignons, geitenkaas of andere groenten en kruiden naar keuze. Maar net waar je zin in hebt! Als de pizza klaar is kun je nog een klein beetje olijfolie eroverheen doen.
En genieten maar :-)

pizza2 pizza3

Bron voor dit recept: http://www.detoxcoach.nl/yes-pizza-tijdens-de-detox/

liefs,

lauryann_handtekening

Comments are closed.