Kijkje bij de biologische markt

IMG_4963

Op woensdag en zaterdag is er markt in Den Bosch. Een Hollandse markt zoals iedereen hem wel kent. Maar ben jij wel eens naar de biologische markt geweest? Ik tot een paar maanden geleden eerlijk gezegd nog niet. Ik ben nooit heel erg bezig geweest met biologisch eten. Ik hield me altijd aan ‘mijn’ dieet, wat bestond uit producten die ik volgens mijn voedselintolerantietest (wat een woord) nog wél mocht hebben. Want waarom zou je biologisch eten? Hoewel steeds meer mensen het doen en er ook steeds meer biologische producten te koop zijn, merk ik dat de meningen er nog over verdeeld zijn. Zo zegt het Voedingscentrum bijvoorbeeld dat het niet aangetoond is dat biologisch voedsel beter is dan gangbaar voedsel. Alleen dat biologische producten in het algemeen wel minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en er in sommige gevallen hogere gehaltes vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen zijn gemeten.

Nu ben ik het zelf niet altijd eens met wat het Voedingscentrum zegt en vind ik persoonlijk ook dat ieder voor zich moet kunnen bepalen of je je er goed bij voelt of niet. Voeding is iets heel persoonlijks. Maar toch, al dat bespoten voedsel dan? Dat kan toch niet goed zijn? Ik probeer al zoveel mogelijk biologisch te eten, maar laatst begon ik me toch af te vragen of ik mij ook niet ook beter zou gaan voelen door 100% biologisch te eten. Je krijgt minder bestrijdingsmiddelen binnen, dat is een feit. Het idee dat biologische voeding onbespoten is, is dan ook de belangrijkste reden voor consumenten om biologische producten te kopen. Maar als ik wat google op de voor- en nadelen van biologisch eten, blijkt het toch niet helemaal onbespoten te zijn. Het is alleen beperkt en er worden andere (natuurlijke) producten gebruikt. Biologische producten kunnen net zo goed schadelijke bacteriën of schimmels bevatten en om dat te voorkomen worden er ook weer conserveringsmiddelen gebruikt. Eigenlijk word ik van het internet niet heel veel wijzer, zoveel tegenstrijdige berichten. Op de vraag of het nou echt gezonder is of niet, in de zin of ik mij er echt beter door zou gaan voelen, vind ik nog geen antwoord.

Dat vind ik iets wat ik voor mezelf dan eens goed uit zou moeten testen en dan kan het dus zijn dat ik  hier nog eens op terug kom. Wordt vervolgd! Hoe denken jullie hierover? Los van dat biologisch natuurlijk wel altijd een betere keus is voor dier en mileu. Eet jij biologisch en voegt het iets toe aan hoe jij je voelt?

strawberry

Een normale aardbei vs een biologische aardbei. Daar schrik je wel even van!

Op Vivonline, kwam ik deze goede tip tegen voor het ontgiften van bespoten groente en fruit. Je groente en fruit met water wassen is blijkbaar niet genoeg. Door je groente en fruit goed te wassen met water en azijn (verhouding 5:1) wordt het gif wél verwijderd. 

Ik vind het echt heerlijk om een beetje rond te kijken, inspiratie op te doen en nieuwe producten te ontdekken. Ook op de markt loop ik vrolijk met mijn camera rond om alle mooie dingen vast te leggen, daarom een fotoverslagje bij deze post!

IMG_5005

Biologisch duurder? Ik kocht deze producten voor nog geen 12 euro.

IMG_4952

Biologische Boerenmarkt

IMG_4974

Biologische zoete aardappel

IMG_4983

Biologische granaatappel

IMG_4945

IMG_4972

IMG_4956

IMG_4975

IMG_4984

IMG_4988

IMG_4965

liefs,
lauryann_handtekening

7 Comments

 • november 29, 2013

  Sofie (Practically Pure)

  Wat een heerlijke markt! Soms wou ik dat er eentje in ons dorp was, gezellig!
  Wij kopen ook steeds meer bio, maar nog niet alles.
  Trouwens over het wassen van die groenten, met baking soda is nog zo’n tip :)

 • admin
  november 29, 2013

  admin

  Ja, dat is wel het voordeel van in een grotere stad wonen dan :D is er geen één in de buurt waar je eventueel naartoe kan? Bedankt voor de tip, ga ik ook eens proberen!

 • november 29, 2013

  Tineke

  Volgens de consumentenbond is het voor duurzaamheid zelfs slechter om biologisch te eten. Ik doe het soms. Ik vind het lekkerder en fijn als ik weet waar een product vandaan komt. De biologische tas is handig, dan krijg je producten van het seizoen en dat scheelt weer veel milieuvervuiling. Overigens om schimmels uit je producten te krijgen is koken in vitamine C een goede. Heb daar een boek over zal eens kijken hoe dat ook alweer precies zit.

  • admin
   december 3, 2013

   admin

   Bedankt voor je reactie Tineke :) Ik vind het inderdaad ook een prettiger idee dat ik weet waar mijn producten vandaan komen. De biologische tas die jij bedoelt ken ik denk ik nog niet! Bedankt voor de tip over het koken in vitamine C, ben benieuwd of je er nog iets over hebt gevonden?

 • december 3, 2013

  Suzanne

  Wat een leuk artikel. En wat zien de foto’s er prachtig uit van de markt. Ben benieuwd waar en wanneer de biologische markt is. Ik eet zelf niet altijd biologisch. Mijn vlees wel, maar dat haal ik bij de boer. Mijn eieren zijn ook altijd biologisch, omdat ik het vreselijk vind hoe de legbatterij kippen behandeld worden.
  Voor groenten kies ik zelf het liefst voor Hollandse groenten. Ik koop liever hollandse sperziebonen, dan biologische sperziebonen uit Kenia.

  Groetjes,

  Suzanne

  • admin
   december 3, 2013

   admin

   Dankje Suzanne! Deze markt is in Den Bosch, op vrijdagochtend! Heel begrijpelijk dat je het liefst producten uit eigen land/regio kiest, heb ik zelf ook. Ook altijd biologische eieren en vlees eet ik zelf eigenlijk nauwelijks meer moet ik zeggen, maar ik merk wel dat ik ook in de supermarkt steeds meer voor biologisch kies.
   liefs, Laury

 • december 9, 2013

  Suzanne

  Goed om te weten dat de markt vrijdagochtend is. Ik woon zelf in Oss. Leuk om een keer als ik vrij ben van het werk om daar vrijdagochtend heen te gaan.

  Liefs,

  Suzanne