Review: YAM glutenvrij brood

3

Al een tijdje is er een discussie over brood aan de gang. En dan vooral over gluten. Zijn gluten nou slecht voor je of niet? Hier kom ik graag later in een blog op terug. Wel wil ik wat schrijven over glutenvrij brood vandaag. Sinds vorige week is er bij de C1000 en Jumbo namelijk dagelijks vers glutenvrij brood in het schap te vinden, van het merk Yam! Fijn nieuws dus, voor mensen met Coeliakie (glutenintolerantie) of degenen die het gewoon liever niet eten, want zoveel keus was er eigenlijk niet.
logo-yam-web

Ik eet zelf al zo’n 5 jaar glutenvrij en kocht vaak het voorverpakte glutenvrij brood van Schar. Dit viel dan zo snel uit elkaar, dat ik het alleen maar kon eten of smeren als ik het eerst in mijn tosti ijzer stopte. En dan nog was het niet bepaald lekker en eigenlijk stopte ik een tijdje geleden dus al met glutenvrij brood uit de supermarkt en ging over naar havermout of bananenbrood. Niet alleen omdat dat veel lekkerder is, ook ging ik steeds meer letten op de chemische toevoegingen en E-nummers die er helaas bij veel glutenvrije producten in zitten. Over die  ingrediënten later meer. Toen ik hoorde dat het merk Yam dagelijks glutenvrij en vers(!) brood in de supermarkt zou brengen, was ik dan ook heel benieuwd. Vandaag heb ik het uitgeprobeerd en ik moet zeggen: wat een verbetering en wat een lekker brood vergeleken met wat ik gewend was!

24

Maar toch wil ik eerst de ingrediënten bespreken. Dit glutenvrije brood van Yam is van havermeel gemaakt. Je hebt licht meerzaden en donker meerzaden brood. Ik koos vandaag voor donker meerzaden. Dat haver of havermout ontzettend veel voedingsstoffen bevat heb ik vast al eens verteld. Lees anders eens mijn blog over havermout. Ik ben dan ook echt fan van haver. Het vult goed, het is heerlijk om mee te ontbijten met havermout en ook de pannekoekjes die ik maak met havermeel zijn erg voedzaam. Dit merkte ik ook bij het brood, je hebt minder sneetjes nodig om er echt vol van te zitten. De rest van de ingrediënten op een rijtje: water, tapicazetmeel, bakkersgist, aardappelzetmeel, havervlokken, lijnzaad, zonnebloempitten, soja-eiwit, vlozaad, suiker, plantaardige raapolie, sojabloem, gekarameliseerde suiker, verdikkingsmiddel (E466), maltodextrine, boteraroma, bakkerszout.

Nu heb ik geleerd en zeg ik zelf ook altijd: Als er een ingrediënt in zit wat je zelf niet uit kunt spreken, eet het dan ook niet! Daarom wil ik even wat dieper ingaan op wat er precies in dit brood zit. Zelf ben ik na mijn ervaringen met glutenvrije (voorverpakte) producten erg sceptisch geworden. En ik moet eerlijk zeggen dat ik sommige ingrediënten zelf dan ook wel even moest googlen.

Raapolie, ook wel koolzaadolie genoemd is een erg gezonde olie die vooral veel omega 3 en 6 vetzuren bevat. Net als het lijnzaad, vlozaad, de zonneploempitten en de plantaardige raapolie in dit brood. Gezond en goed voor het cholesterol gehalte en vol met voedingsvezels die bijdragen aan een betere darmfunctie/stoelgang. Erg goed dat ze dit eraan toegevoegd hebben dus! Naast dat er geen gluten in dit brood zitten is het ook nog eens lactosevrij, koemelk vrij en ei-vrij!

Suiker en E466
De enige nadelen is dat er suiker en gekarameliseerde suiker inzit. Het brood is dus niet suikervrij. Maar goed, we kunnen niet alles hebben toch? ;) Daarnaast zit er een verdikkingsmiddel in, een E-nummer, ook wel E466 of ”carbomoxymethylcellulose” genoemd. En hier komt ie: aangezien ik deze niet uit kan spreken, kreeg ik mijn vraagtekens en zocht ik dit even uit. Zoals bij de ingrediënten zelf al staat wordt dit als verdikkingsmiddel gebruikt, net als cellulose, alleen is deze beter oplosbaar.  Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid maar ik ga er vanuit dat dit hier niet het geval is en wil ook vooral zeggen dat mensen niet gelijk in paniek hoeven te raken als ze een E-nummer zien staan. Deze is bijvoorbeeld wel weer gunstig voor het cholesterol gehalte. Net als de olie en verschillende zaden in dit brood. Niet alle E-nummers zijn dus even schadelijk!

Tip: Dus lees je hier goed over in, of gebruik bijvoorbeeld een E-nummer app op je telefoon voor twijfelgevallen! Heel handig om altijd bij je te hebben. Verder is maltodextrine een suikervervanger waar veel discussie over is, is het nou gezond of niet? Ik heb er niets over kunnen vinden wat bewijst dat het giftig is. Mochten jullie hier meer over weten of anders over denken, laat het me dan weten! :)

51

Ter vegelijking de ingrediënten van het brood dat ik eerder wel eens at (en moest roosteren om het eetbaar te maken): water, maiszetmeel, rijstemeel 10%, rijstzetmeel, sojavlokken, aardappelzetmeel, rijstsiroop, boekweimeel 3%, verdikkingsmiddelen: hydroxypropylmethylcellulose, guarpitmeel; sojazemelen, soja-eiwit, palmvet, gierstvlokken, 1% gist, vruchtensuiker, dextrose, appel extract, zout, zuurteregelaar: wijnsteenzuur, citroenzuur.

Oftewel wat een waslijst aan ingrediënten om het brood lang goed te houden. Sommige ingrediënten zijn gewoon andere namen voor E-nummers en zo wordt de consument voor de gek gehouden. Dit eet ik niet meer!

Yam = Yum!
Wat vind ik nou van dit brood? Ik vind het super lekker! De keren dat ik weer brood ga eten, ga ik dus zeker voor dit brood. Wat ontzettend fijn voor de vele mensen die tegenwoordig glutenvrij eten dat Yam dagelijks vers brood in de supermarkt heeft gebracht! Het is echt een aanrader, het valt niet uit elkaar en het is niet droog. Ik zou het zeker proberen mocht je het tegenkomen.  Ookal eet je (nog) niet glutenvrij en is het misschien even wennen. Het mag dan wel wat duurder zijn, maar ik vind het zelf echt de moeite waard voor die keren dat ik brood eet. Want als je al een tijdje glutenvrij eet weet je dat het lastig is écht lekker brood te vinden. Dan is dít brood het bewijs zijn dat het wél mogelijk is; glutenvrij en lekker brood! Yum.

Je kunt meer over Yam vinden op de website www.yamglutenvrij.nl of social media, zoals Facebook en Twitter.

Hebben jullie dit brood al geprobeerd?


liefs,
lauryann_handtekening

3 Comments

 • februari 21, 2014

  Nina

  Ik probeer niks meer te eten met E nummers en gaat heel goed eigenlijk! Alles is puur en lekker

 • februari 24, 2014

  Ron de Moel

  Hoi daar ! wat een leuke en goede review heb je hier geplaatst ! Ik heb het brood zelf ook bij de C1000 gekocht en was blij verrast door zowel de smaak (voor mij proefde het alsof ik een gebakje aan het eten was !) als de stevigheid van het brood.
  Die stevigheid, of beter gezegd het gebrek hieraan, bij het verpakte brood van Schar is mij al een erg lange tijd een doorn in het oog.
  Vooropgesteld ben ik blij dat er nu een zeer goed en eetbaar glutenvrij alternatief bij is gekomen, maar ik heb nog wel een punt van kritiek over de prijs van dit brood.
  Het kost 4.25 euro voor een broodje van 600 gram terwijl een gemiddeld brood van 800 gram bij de bakker 2.20 euro kost. Dit is dus 2 1/2 keer duurder. Ik ben benieuwd of de producent van dit brood een plausibele verklaring kan geven.

 • april 11, 2014

  reqin

  jammer van het suiker in dat brood maar dat kan niet anders.
  Heel donker brood is niet per definitie gezonder.
  Het tegengestelde is waar, omdat de donkere kleur door de suiker komt.
  Ik neem aan dat dit ook geld voor glutenvrij brood.
  Een aflevering van keuringsdienst van waarde maakt dit heel duidelijk..