Superfood: Tarwegras

tarwegras0

Vorige week was ik bij de Tarwegraskoning in Amsterdam. TarwegrasKoning staat voor 100% biologisch tarwegras van eigen bodem, met zorg gekweekt. De naam zegt het al: in deze winkel verkopen ze tarwegras! Sapjes, poeders maar ook slowjuicers die je nodig hebt om tarwegras-shotjes te maken en vele andere superfoods. Ook kun je via de webshop online hun producten bestellen. Mocht je geen slowjuicer hebben, dan kun je de shotjes zelfs ingevroren bestellen via de site! De reden dat ik deze winkel bezocht was eigenlijk om een cursus over detoxen bij te wonen, maar die avond raakte ik ook gelijk erg enthousiast over dit superfood wat ik nog niet heb uitgeprobeerd. Vandaar een blogje over tarwegras!

Wat is tarwegras nou eigenlijk en hoe drink je het?
Tarwegras is jonge tarwe. Voordat het uitgroeit tot het graan dat wij kennen, vormt het eerst een groene, sprieterige plant. Gras is het basisvoedsel van het dierenrijk. Logisch: het is een pakhuis van belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Precies die stoffen die het menselijk lichaam ook nodig heeft om goed te functioneren.

Van de tarweplant kunnen we de zaden (de tarwe) oogsten, maar ook de jonge plant is bijzonder voedzaam. Tarwegras bevat namelijk hoge concentraties van vele vitamines, mineralen, aminozuren, enzymen en chlorofyl. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt.

Helaas zijn wij niet in staat om de stugge vezels van gras te verteren. Toch is er een manier waarop we kunnen profiteren van dit natuurlijke wonderproduct. Hiervoor gebruiken we zogenaamde slowjuicers: speciale sapmachines die licht verteerbaar sap uit gras persen. Ter vergelijking: een shot tarwegrassap van 30 mililiter is even gezond als één kilo verse groente.

tarwegras2tarwegras1

Wat is chlorofyl?
Tarwegras bestaat voor 70% uit chlorofyl. Chlorofyl is een pigmentstof die in de cellen van groene planten en gras ligt opgeslagen en die het z’n groene kleur geeft. Chlorofyl heeft vrijwel dezelfde molecuulstructuur als hemoglobine, de ijzerhoudende, zuurstof transporterende rode kleurstof in ons bloed. Onderzoek heeft aangetoond dat chlorophyl in het lichaam omgezet kan worden in hemoglobine. Dit maakt het mogelijk om chlorophyl therapeutisch in te zetten bij bijvoorbeeld bloedarmoede.

Maar chlorofyl blijkt nog veel meer heilzame functies te hebben, het:

  •  bevordert de bloedvorming
  •  werkt antibacterieel, desinfecterend en reinigend
  • optimaliseert de energieproductie in de cel
  • heeft een normaliserende invloed op de bloeddruk
  • geeft energie
  • optimaliseert het immuunsysteem
  • reinigt en ontsmet de darmen
  • bindt giftige/zware metalen (kwik, lood, cadmium, amalgaam, aluminium, arseen)

Chlorofyl heeft dus een zeer brede werking en kan naast een gezond eet- en leefpatroon preventief worden gebruikt of ondersteunend worden ingezet bij een groot aantal chronische aandoeningen. Aangezien het zeer rijk is aan chlorofyl is tarwegrassap dus een geweldige aanvulling op de voeding!

 Bron: Tarwegraskoning.nl

Glutenvrij 
Zoals je op de blog kunt lezen, eet ik al een aantal jaar glutenvrij. Aangezien tarwegras verwant is aan tarwe en dus ook tot een graan behoort, wordt vaak gedacht dat tarwegras ook gluten bevat. Maar dit is niet waar, het is juist erg geschikt voor mensen die glutenvrij eten om toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Gezond, voedzaam en glutenvrij dus!

Hoe ga ik dit toepassen in mijn voedingspatroon?
Misschien begrijp je na het lezen van deze info dat ik erg nieuwsgierig ben geworden naar tarwegras! Bij de cursus leerden we dat deze sterke groene sap naast water het meest ”celeigen” is en dat je lichaam dit dus snel herkent en goed opneemt. Het bevat 2,5 keer zoveel zink en selenium (ontgift oa. je bloed) en 8(!) keer meer vitamine C dan spinazie. Een tarwegras- shotje a day, keeps the doctor away, zou je dus zeggen! Daarom leek het mij een goed idee om dit eens zelf te testen.

Helaas heb ik geen slowjuicer in huis, dus kocht ik ik bij de Tarwegraskoning gelijk onderstaand poeder. Het beste is om tarwegras ‘s morgens op lege maag te drinken. Daarnaast is het vanwege de ontgiftende werking ook ideaal om te gebruiken als je meer wil detoxen. Mooi moment om na de feestdagen elke dag met een tarwegrassapje te beginnen toch? ;)

IMG_0060tarwegras
Meng 1 eetlepel tarwegras poeder met een beetje water en drink dit ‘s morgens op lege maag. Het is niet echt een prettige smaak, daarom kun je natuurlijk ook een eetlepel toevoegen aan je smoothie, met bijvoorbeeld avocado en banaan. Mocht je een ‘echt’ tarwegrasshotje willen proberen, deze kun je hier online bestellen bij de Tarwegraskoning. Ik ga het zelf een maand proberen en kunnen jullie in januari dus mijn ervaringen met tarwegras hier lezen!

liefs,

lauryann_handtekening

8 Comments

  • december 21, 2013

    Andrea

    Mooi stuk Laury! Hoop dat je hiermee de goede werking van chlorofyl in combi met vele vitamines en mineralen gaat ervaren, ook qua ontgiften, net zo als ik het ervaar met vloeibare chlorofyl! Tarwegrassapjes zijn echt zooo lekker, maar voor mij helaas niet mogelijk om te nemen. Ben ook alweer langere tijd (al een jaar, maar wil niet echt lukken schaamschaam) aan het sparen voor een slowjuicer, maar denk dat deze begin volgend jaar zeker in mijn keukentje staat! Hihi Dan worden het voortaan sapjes dates ipv thee ;-)

    Liefs, Andrea

    • admin
      december 22, 2013

      admin

      Ooooh wat leuk dat het in iedergeval op je verlanglijstje staat, haha! Zijn niet echt goedkoop helaas nee. Maar dan kom ik zeker sapjes drinken bij jou :-). Al vind ik ze niet zo lekker als jou geloof ik haha. Even wennen misschien, maar doe het toch vooral voor de gezondheid. Mag je dit trouwens dan wel hebben ivm ijzer?

  • december 29, 2013

    Suzanne

    Leuk artikel. Toevallig dit weekend ook tarwegraspoeder besteld. Als het goed is komt het morgen binnen, dus wil hier ook deze week mee beginnen. Ik ben benieuwd naar het effect.

    Groetjes,

    Suzanne

  • admin
    december 30, 2013

    admin

    Dankje Suzanne! :-) Leuk dat je het ook uit gaat proberen, hoor graag wat je ervan vindt! Ik ben ook begonnen met de poeder en heb nu de ook bevroren juices in huis dus zal volgende maand zeker over mijn ervaringen gaan bloggen!

  • februari 6, 2014

    Robin

    Ben al een poosje fan van tarwegras sap. Heb ook gerstegras sap geprobeert, maar dit is qua smaak wat minder….volgens de Japanse wetenschapper Hagiwara is gerstegras nog beter.

    Wat uit onderzoek wel naar voren is gekomen is dat de enzymen in beide grassappen eigenlijk alleen bij zelf vers juicen en opdrinken binnen gekregen worden. Poeder in ingevroren leveren wel de voedingstoffen, maar bijna niets van de enzymen. Ann Wigmore heeft hier een goed boek over geschreven.

    Ook via de Hippocrates Health institute kan je veel info halen over tarwegras sap.

    http://hippocratesinst.org/wheatgrass/benefits-of-wheatgrass

    Ik juice mijn shots in combi met verse gemberwortel … lekker pittig :)

  • Laury-Ann
    februari 7, 2014

    Laury-Ann

    Leuk Robin, bedankt voor je reactie en informatie! Ik begrijp en het klinkt logisch dat vers het beste is (met alles eigenlijk toch;)), maar mensen die geen slowjuicer hebben moeten toch uitwijken naar de poeder of de ingevroren sapjes. Tot die tijd doe ik dat zelf dus ook! Bedankt voor de link en tips, ik ga er eens naar kijken :D

  • mei 16, 2014

    Bente

    Hoe is dit je uiteindelijk bevallen? Ik ben erg benieuwd namelijk!