Superfoods: Havermout

www.justingredients.co.uk

Mijn oorspronkelijke titel was eigenlijk ”ontbijten met havermout”. Dit superfood behoort namelijk tot de beste ontbijtproducten ter wereld. Het is goed begin van de dag en het geeft langdurig energie. Maar ontbijten is lang niet het enige wat je met havermout kunt doen. Je kunt er gezonde koekjes van maken, door je pannekoeken beslag of je smoothies doen etc.

Kris Verburgh, arts en auteur van de bestseller  “De Voedselzandloper”, noemt zijn dieet uit het boek ook wel het havermout dieet. Aan havermout worden veel positieve eigenschappen toegeschreven, zoals cholesterol verlagend, het bevat veel vezels, en het bevat veel vitamine B1, magnesium en fosfor. Ook stimuleren ze een goede darmwerking en trekken vocht aan waardoor je langer verzadigd bent. Havermout zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel (lage GI waarde). Super gezond dus!

Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, havermout en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar. Zelf haal ik het altijd bij de natuurwinkel.

Hieronder mijn favoriete ontbijtjes die ik maak met havermout. Altijd met (ongezoete) amandelmelk. Dat maak ik warm en meng ik met de havervlokken. Ik vind het ‘t lekkerst om veel fruit en superfoods erbij te doen, of bijvoorbeeld wat kaneel. Maar ‘Overnight oats’ behoort sinds een tijdje ook tot mijn favorieten. Dan laat je de melk ‘s avonds koud intrekken met wat kaneel en chia zaadjes (of wat je zelf lekker vind) zodat je onbtijt ‘s morgens al klaar staat en hoef je er alleen nog maar wat fruit, noten en/of zaden erbij te doen! Easy & healthy!

foto 1

Havermout met de ‘Healthy berrie mix’ van Nutsandmore.nl. Deze mix bevat incabessen, moerbeien, gojibessen en cranberries.

foto 2

”Apple pie oatmeal” met appel, rozijnen en kaneel. Yummie!

 

Heerlijk met banaan, aardbeien, blauwe bessen en goji bessen.

Havermout met banaan, aardbeien, blauwe bessen en goji bessen.

Of moerbeien, goji bessen, appel en wat kaneel erover!

Of moerbeien, goji bessen, appel en wat kaneel erover!

De ”overnight oats” die een nachtje in de koelkast hebben gestaan.

 

Hoe eet jij jouw (havermout) ontbijt het liefst?

 

liefs,
lauryann_handtekening

 

Comments are closed.