Superfoods: wat zijn het en waarom zou ik ze eten?

935007_512548748782802_606080295_n

Superfoods! Een term die jij misschien ook steeds meer om je heen hoort en steeds vaker tegenkomt op (food)blogs, want ze zijn ook in ons kikkerlandje enorm populair aan het worden! Maar wat zijn superfoods nou eigenlijk en waarom zou jij ze eten?

Superfoods zijn natuurlijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan gezonde voedingsstoffen. De meeste gezonde voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn. Superfoods bevatten vaak 12 of meer bijzondere eigenschappen. Het unieke en tevens kenmerkende aan Superfoods is dat deze voedingsmiddelen enorm rijk zijn aan mineralen, vitaminen, aminozuren en antioxidanten. Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen (en dus onbewerkt). Naast een voedingsmiddel kan het door hun hoge vitamine en mineralen gehalte ook gerust worden gezien als een medicijn. Door het eten van superfoods kun je zelfs ziektes en pijn voorkomen of bestrijden.

Superfoods geven je meer energie, hebben een goede invloed op je bloeddruk en cholesterol gehalte en helpen je goed te ontgiften. Ze hebben nog zoveel  meer voordelen, dat ik per superfood de krachtige eigenschappen zal beschrijven in een blog.  Zelf gebruik ik superfoods trouwens vooral in mijn ontbijt (met havermout) en smoothies.

Superfoods worden, zoals ik al schreef, steeds populairder in Nederland. In een artikel van Nu.nl is te lezen dat maar liefst 1 op de 3 vrouwen al dagelijks superfoods eet!

Één nadeel aan superfoods: ze zijn best wel prijzig. Reden voor veel mensen om ze niet te kopen. Toen ik voor het eerst superfoods uitprobeerde schrok ik ook even van wat ik af moest rekenen. Als je vanalles uit wil testen om te zien of het voor jou werkt, ben je gewoon veel geld kwijt. Daarom raad ik de volgende dingen aan:
– Probeer het één voor één uit. Straks koop je allerlei dingen die je eigenlijk helemaal niet lekker vindt of niet gebruikt en dat is natuurlijk zonde! Nou eenmaal niet iedereen kan wennen aan de moerbeien en inca bessen. Mijn tip is dan om om bijvoorbeeld eerst te beginnen met chia of hennep zaadjes, die kun je bijna overal aan toevoegen en bevatten ontzettend veel eiwitten en vitamines.
– Probeer een superfood in poedervorm uit als je in het bezit bent van een blender, mocht je de smaak niet zo heel lekker vinden. Met fruit en groente er doorheen proef je er bijna niets meer van.
– Vraag bij je natuur of reformwinkel eens of ze het in een kleiner bakje willen doen, mijn ervaring is dat dat gerust kan. Dan ben je én goedkoper uit én je kunt eerst kijken of het iets voor je is.

Welke superfoods zijn er allemaal?

De meest bekende superfoods die je gewoon in de supermarkt zult vinden zijn bijvoorbeeld: Bosbessen, banaan, avocado en veel andere groenten en fruit, noten, lijnzaad, quinoa, kokos, honing, haver, amandelmelk, griekse yoghurt etc.

Waar je toch echt voor naar de natuurwinkel moet (of gewoon online via internet kunt bestellen natuurlijk), zijn bijvoorbeeld: Maca, cacao, hennepzaadjes, chia zaden, bijenpollen, spirulina/chlorella of goji bessen. Veel superfoods heb je ook in poedervorm, handig voor bijvoorbeeld in smoothies!

Om maar wat voorbeelden te noemen! Als ik zelf in de Natuurwinkel sta kijk ik nog steeds mijn ogen uit hoeveel verschillende soorten er zijn en er lijken wel steeds meer nieuwe dingen bij te komen en wil ik het liefst alles testen!
Dat ben ik ook zeker van plan voor de blog en dus zal ik vanaf nu ook per superfood een blog schrijven, vooral over de werking ervan zodat je bewust kunt kiezen wat je zeld nodig hebt. En de lekkere dingen die je ermee kunt maken! Mijn favorieten zijn op dit moment trouwens ”White mulberries” (moerbeien) en de Goji bessen, ideaal voor als je zin hebt in wat zoets of om door je havermout of yoghurt heen te doen :-)

1010951_528702743834069_2112308637_n
Eet jij al superfoods?

 

liefs,

lauryann_handtekening

Comments are closed.