Workshop detoxen

tarwegras

Zoals in mijn blog over Tarwegras te lezen is, woonde ik een paar weken geleden een cursus over detoxen bij! Samen met Sanne, die pas geleden met haar prachtige blog, Bioteaful.nl, is begonnen. Op haar site komen heerlijke gerechten voorbij en ze vertelt over haar ervaring met voeding en topsport. Echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Een paar weken geleden besloten wij samen op pad te gaan richting Amsterdam. Wat opzich al een heel avontuur was, aangezien ik normaal nooit met het openbaar vervoer reis of  in een grote stad te vinden ben. Maar wat hebben we een lol gehad! Ik kende Sanne al een beetje uit de tijd dat ik nog fanatiek aan wielrennen deed. Nu leerden we elkaar op een heel andere manier kennen, door een andere gezamelijke passie: gezonde voeding! En natuurlijk het bloggen daarover. Daarom waren we allebei heel erg benieuwd wat we zouden gaan leren en hoe we dit met jullie konden delen! Sanne schreef deze mooie blog over de leerzame en inspirerende avond.

Bianca

In Amsterdam gingen we op zoek naar de TarwegrasKoning, , hier werd de cursus gegeven door Voedingscoach  Bianca, zij richtte de site The Green Creator op.  Ook een website waar je zeker eens een kijkje moet nemen trouwens, want het staat vol met inspiratie en recepten om gezonder te gaan leven. Ze is een expert door middel van opleiding en ervaring in coaching, gezondheid en voeding (gespecialiseerd in rauw voedsel, veganistisch eten, ontgiften en sappen/’juicing’). Haar doel is het coachen van anderen met een druk bestaan naar een gezondere leefstijl.

Na de lange reis hadden we niet echt tijd om nog uitgebreid te gaan eten, dus kwamen we een beetje hongerig aan in Amsterdam. Nog wel even langs Starbucks geweest natuurlijk;) Maar een plekje waar we lekker en gezond konden eten, daar was helaas geen tijd meer voor. Gelukkig werden we bij TarwegrasKoning warm onthaald en kregen we daar een heerlijke salade met quinoa. Yum! Ook mochten we meteen tarwegras shotjes proeven, dit kun je teruglezen in mijn blog over tarwegras. Toen we wat hadden gegeten en gedronken, begon Bianca te vertellen. Ze begon met de vraag waarom ontgiften?

IMG_2056IMG_2057

Waarom is ontgiften belangrijk?
De mens heeft precies hetzelfde lichaam en organen als 2000 jaar geleden. Maar voedsel en ons voedingspatroon is natuurlijk enorm veranderd in de tussentijd! Daarom kost het ons lichaam veel meer moeite om dit allemaal te verwerken. Neem bijvoorbeeld make-up. Niet eens iets wat je inneemt maar je smeert het wel op je huid, het grootste orgaan van je lichaam! Zo krijgen mensen ongemerkt (en zonder te eten) toch een hoop toxines binnen. Met dat feit en het voedsel waar ons lichaam eigenlijk niet voor is gemaakt, is het voor ons in deze tijd belangrijk af en toe eens een reiniging van het lichaam te doen. Vooral de darmen spelen hier een grote rol in.

Wat is detoxen?
Detoxen houdt simpelweg in dat je je organen helpt om te ontgiften. Dit kun je op verschillende manieren doen. Van klysma’s heb je vast al wel eens gehoord, maar dit is niet erg prettig. Ook een sapkuur is voor veel mensen lastig vol te houden. Detoxen kun je ook door middel van hydratatie en je voedingspatroon aanpassen, bijvoorbeeld ‘alkalisch’ (basisch) eten. Dit houdt in dat je zo min mogelijk zuurvormende voedingsstoffen tot je neemt. Hier kom ik later in een andere blog nog op terug. Ook zijn er ondersteunende supplementen die je kunt gebruiken en jou kunnen helpen met detox, bijvoorbeeld de producten van ‘HeelNatuurlijk’, hier vind je bijvoorbeeld een reinigingskuur voor de darmen. Op deze site vind je nog meer info over waarom je zou moeten ontgiften.

Wanneer detoxen?
Hoe weet je of een detox nodig hebt? Korte termijn klachten van een verzuurd of ‘vergiftigd’ lichaam zijn bijvoorbeeld: hoofdpijn, minder energie, slechte bloedcirculatie, candida, slechte spijsvertering, te weinig water drinken of te snel eten. Ons lichaam heeft per dag(!) zo’n 3-4 kilo aan giftige stoffen in de darm. Een gezond ontlastingspatroon zou dan ook 2 á 3 keer per dag moeten zijn. Voor de meeste mensen klinkt dit heel veel en misschien kun je nu dus ook eens bij jezelf nagaan of je dit haalt of dat je het ondertussen normaal bent gaan vinden om maar één keer in de zoveel dagen naar het toilet te gaan. Je darmen kunnen dan aardig verstopt zitten. Door het darmplak wat er ontstaat, neemt je lichaam voedingsstoffen niet goed meer op. Bianca liet ons toen het volgende plaatje zien. De darmen voor & na een darmreiniging.
Attachment-1 (1)

Zonder schone darmen, geen gezond lichaam! Als je echt meer op je voedingspatroon gaat letten, of een (darm)reinigingskuur gaat doen zul je gaan merken dat je: helderder gaat denken, meer energie krijgt, mooiere huid en haren, witter oogwit en wittere tanden, je voedingsstoffen worden beter opgenomen en je voorkomt ziektes.

Simpele detox-tips:
Tot slot nog een paar simpele detox tips die je NU al zelf toe zou kunnen passen.

- Geef je spijsvertering rust, door tot voor de middag niet te kauwen. Voedsel verteren kost het lichaam namelijk ontzettend veel energie. Laat de blender het werk doen en maak bijvoorbeeld een aantal groene smoothies.
Neem probiotica om je darmflora te verbeteren. Vaak zijn de beste in pilvorm wel erg duur. Twee keer een handje (rauwe) zuurkool per dag werkt net zo goed
Laat (koe)melk producten staan. Kijk eens naar alternatieven zoals geitenyoghurt. Dit is de meest gezonde variant omdat het het dichtst bij moedermelk staat.
Droogborstelen. Zoals ik eerder al benoemde is je huid het grootste orgaan van je lichaam. Het neemt alles wat je erop smeert binnen 30 seconden op. Je verliest dan ook maar liefst een halve kilo aan afvalstoffen per dag via de huid! Bv via schilfers. Als je hier niets mee doet, neemt je lichaam het weer op en zit je dus in een vicieuze cirkel. Om dit te doorbreken kun je je lichaam borstelen. Begin ‘s morgens met het borstelen van je lichaam onder de douche en borstel dan vanaf je tenen naar boven. Altijd naar het hart toewerken, zodat de bloedcirculatie op de juiste manier in gang wordt gezet. Dit haalt de dode huidcellen weg, brengt de bloedcirculatie op gang én werkt ook nog eens tegen cellulites. Mooi meegenomen toch? ;)

coconut-oil-DSC_1718

Bron: www.elanaspantry.com

En tot slot nog een tip: je mond spoelen met kokos of sesamolie! Doe dit ‘s morgens op lege maag met 1 theelepel kokosolie. Dit smelt vanzelf zodra je deze in je mond stopt. Spoel daarna 10-20 minuten (dit kun je op eigen tempo opbouwen) terwijl je ondertussen gewoon je normale ochtendroutine doet. Dit is zo ontzettend goed om oa. bacteriën te doden. En omdat daarbij ook gifstoffen vrijkomen, dien je het dus wel even uit te spugen in je toilet! Na een tijdje zul je gaan merken dat je tandvlees sterker wordt, of dat je bijvoorbeeld minder migraine hebt. Ik doe het al trouw elke ochtend, doe jij ook mee?

Hoe ziet een detox-dag eruit?
Als je ook wil proberen om tot 12 uur niet te kauwen, dan gaat je ochtend er natuurlijk anders uitzien. We kregen al de tip om te beginnen met het borstelen en olie spoelen. En dan?
- Neem een tarwegrasshotje op lege maag. Drink dit langzaam op en laat het goed mengen met je speeksel. Als je geen slowjuicer hebt, lees dan even deze blog over tarwegras. Hierin schrijf ik over tarwegras in poedervorm.
- Uur later: Lauw water met het sap van een citroen. Ideale manier om je spijsvertering op gang te brengen. (Gebruik geen kokend water, hierdoor gaan de enzymen verloren) Hierbij kun je een groene smoothie maken. Bijvoorbeeld deze, die ik maakte met brocolli. Erg voedzaam!
Uur later: nog een groene smoothie of juice.
En kauwen dus pas na 12 uur!

IMG_4502IMG_4679

In de cursus werd ook nog verteld de Ph-waarde van je lichaam, hoe je aan symptomen kunt herkennen of jij verzuurd bent en wat je hieraan kunt doen. Bijvoorbeeld alkalisch/basisch en rauw eten. Ook erg interessant! Hier ga ik in een volgende blog op in, want dit is wel erg veel informatie in één keer. Zoals je ziet hebben we veel handige tips gehad, die ook echt toe kunt gaan passen in je dagelijks leven of tijdens een detox. Ik vind de workshop van Bianca dus zeker een aanrader en wil haar én TarwegrasKoning dan ook bedanken voor deze leerzame avond!

IMG_2110IMG_2100Wil je ook een keer de cursus zelf volgen? De volgende is alweer op 9 januari. Deze is wel in het Engels, maar zal zeker niet minder inspirerend zijn. HIER lees je meer info over deze gratis workshop. Daarnaast start op 11 Januari AmsterdamDETOX! Een 10-daags detox programma onder begeleiding van Bianca. Wil je hier meer info over? Klik dan hier.

 

liefs,
lauryann_handtekening

4 Comments

 • december 30, 2013

  Suzanne

  Fijn artikel weer om te lezen. Klinkt heel leuk en leerzaam.
  Toevallig heb ik volgend weekend voor mezelf een detox gepland, ben heel benieuwd of ik verschil merk. ik spoel sinds kort ook elke ochtend mijn mond met olie. Ik gebruik sesamolie, maar denk dat kokosolie lekkerder smaakt, dus gaat dat ook eens proberen.

  Groetjes,

  Suzanne

  • admin
   december 30, 2013

   admin

   Dankjewel voor je lieve reactie Suzanne! Wat voor detox heb jij gepland? Sesamolie werkt inderdaad net zo goed, misschien nog wel beter. Dat zal ik er nog even bij zetten:) Maar kokosolie hebben weer meer mensen in huis tegenwoordig! Succes met het detoxen :-). liefs Laury

 • december 31, 2013

  Suzanne

  Ik heb eigenlijk een eigen detox gepland. Ik doe vanaf 2 januari mee met de sugarchallenge van fit en beauty. Deze duurt 14 dagen. Dus suiker vermijd ik de komende weken. Ook wil ik alcohol, cafeïne, gluten, chocolade, zuivel en vlees zoveel mogelijk vermijden. Ik wil aankomend weekend de dag beginnen met de dingen die jij hier hebt beschreven. Ik neem dan om 12 uur een soort van detox soep met o.a. broccoli. ‘s-middags nog een smoothie en ‘s-avonds vis, groenten en wat rijst. Ik denk dat mijn lijf blij zal zijn.

  Liefs,

  Suzanne

  • admin
   januari 2, 2014

   admin

   Klinkt goed! Ik ga je blog bijhouden en ben heel benieuwd naar je ervaringen met detoxen! Gelukkig nieuwjaar! :D liefs Laury